Serdecznie zapraszam dzieci i dorosłych do jesiennej akcji, w czasie której będziemy zajadać świeże warzywa.
W taki oto prosty sposób wpłyniemy na nasz prawidłowy zgryz i proste zęby. Poza tym będziemy zdrowi, bo świeże warzywa to same witaminki.
Pamiętajcie, by Wasze drugie śniadanie zawierało jedno ulubione warzywo do chrupania na przerwie.
Bogata w witaminę A marchew wzmacnia i utrzymuje w dobrym stanie dziąsła, mineralizuje zęby i stymuluje wytwarzanie śliny, która niszczy groźne bakterie powstałe w jamie ustnej. Surowa marchew może także w ekstremalnych sytuacjach zastąpić szczoteczkę do zębów, ponieważ świetnie oczyszcza przestrzenie międzyzębowe z resztek pokarmowych, pomagając tym samym w walce z kamieniem nazębnym. Surowa marchew, ma także znaczenie dla zdrowia zębów małych dzieci. Spożywanie jej wpływa na formowanie prawidłowego zgryzu i prostuje zęby. Gryzienie owoców ćwiczy zgryz oraz mięśnie odpowiedzialne za rozwój mowy, dlatego świeże owoce to najlepsza dieta dla dziecka.
W tym roku z okazji Międzynarodowego Dnia Głuchych działamy pod hasłem „Wkręć się w miganie” aby zachęcić do nauki polskiego języka migowego co będzie kolejnym krokiem do przełamania bariery komunikacyjnej pomiędzy osobami głuchymi i słyszącymi.
Dlaczego więc warto uczyć się języka migowego? Powodów pokazanych na filmie jest wiele, my przytoczymy tylko przykładów:
- przede wszystkim pomaga w komunikacji z osobą głuchą,
- można porozumieć się z dzieckiem zanim zacznie mówić,
- można komunikować się przez szybę np. odjeżdżającego pociągu lub kawiarni,
- ułatwia komunikację pod wodą,
- przestrzenność języka migowego sprawia, że stajemy się bardziej otwarci na kontakt z drugim człowiekiem, bardziej kreatywni i szukający nowych rozwiązań.
W najbliższym tygodniu podczas zajęć logopedycznych uczniowie poznawali wybrany znak języka migowego.
Logopeda Izabela Kamińska-Walczyk