Już w gimnazjum należy myśleć o tym, kim się chce być w przyszłości i w jakiej szkole kontynuować naukę. Dobrze, jeśli wybierzemy taki kierunek, który nas interesuje, aby robić to co lubimy.
Korzystając z zaproszenia Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego im. Danuty Siedzikówny „Inki” uczniowie klasy trzeciej gimnazjum uczestniczyli w podsumowaniu projektu Erasmus „Pracownik na miarę XXI wieku”. Młodzież zwiedziła szkołę, poznała kadrę pedagogiczną, a co najważniejsze wzięła udział w konkursie kulinarnym „Smaki Niemiec”. Nasi gimnazjaliści zostali przydzieleni do poszczególnych zespołów i razem z młodymi kucharzami przygotowywali smakołyki rodem z Niemiec. Była więc rolada, zupa piwna, śledzie, kiełbaski smażone. Nie mogło zabraknąć słodkości, takich jak pierniczki czy tort Sachera. Jednogłośnie zwyciężyła kartoflanka. Gotowaniu towarzyszyła miła atmosfera i dobra zabawa. Uczniowie nawiązali nowe znajomości oraz mogli się przekonać, czy gotowanie jest tym, co chcieliby robić w przyszłości.
Kto wie, może któryś z naszych wybierze „gary” i w przyszłości zostanie wziętym kucharzem?